Lägerskola - Utflykt

på skonaren Ferder

 

 

 

Ordna lägerskola eller klassutflykt och segla med Ferder, som ger eleverna möjlighet att bekanta sig med skärgården och dess kultur och natur, livet till sjöss och traditionell skutsegling. Eleverna får också tid att ha roligt tillsammans i en helt ny och spännande milö.

 

Lägerskolan kan avse en dag, en helg, en vecka allt över överenskommelse. Det ryms 14 personer att övernatta ombord. Om övernattande blir flera kan man t.ex slå läger och tälta på någon holme som underhålls av föreningen Håll skärgården ren r.f.

 

Vad gör man?

Ombord får eleverna genom ett vaktsystem (arbetsschema till sjöss) delta i alla göromål som hör till skutsegling. Som t.ex. segling, segelsättning, navigation, sjömansarbeten, knopar, rodd och rodd med skeppsbåten, matlagning, diskning och städning…

Arbetsuppgifterna utförs i små grupper och mestadels i samarbete med en besättningsman eller någon annan vuxen person. Det ger tillfälle för eleverna att lära känna både sig själva och varandra under andra förutsättningar än vanligt.

 

Vart seglar man?

Ferders hemhamn är Wasa Trawl i Jakobstad som därför utgör en naturlig start och/eller ändhamn för lägerskolseglatser. De kan även börja eller sluta någon annanstans, helt enligt överenskommelse. Under seglingarna tillbringar man natten på havet, någon skyddad naturhamn eller vid bryggan i något skärgårdssamhälle. Man kan också göra strandhugg under dagen till intressanta platser. Destinationen och hamnarna väljs i samråd med gruppen och dess ledare före seglingen. Klassen kan förbereda sig för strandhuggen genom studier av t.ex.

-           Växter, djur, geologi, ekologi i naturhamnarna

-           Historia, kultur, näringar, ekonomi i skärgårds- och kustsamhällen

 

Hur bor man?

I fören finns en skans med kojer och bord, midskepps finns salongen med kojer, bord, wc, dusch och kabyssen. Man sover i egna sovsäckar eller sänglinnen. Ombord finns toalett och dusch, bastubadning kan ofta ordnas i hamnarna.

 

 

Vad äter man?

Kabyssen är utrustad med kylskåp, frys, spis och med ugn. All annan köksutrustning finns ombord. Man äter frukost, lunch, mellanmål och kvällsmål. Gruppen kan själv planera matlistan eller få menyförslag och matrecept av personalen ombord på Ferder. Matlagning och diskning ingår i de dagliga rutinerna ombord som eleverna deltar i. I en lämplig hamn kan kvällsmål ersättas med t.ex. korvgrillning på stranden.

 

 

 

 

En vistelse ombord på Ferder är en utmärkt möjlighet att stärka samarbetsandan och lära känna varandra.

 

LIVET PÅ SJÖN ÄR HÄRLIGT!

 

 

Kontakta oss för mer information!